Pentru inima

"Daca plangi pentru ca soarele a disparut din viata ta, lacrimile te vor impiedica sa vezi stelele." - Rabindranath Tagore



sâmbătă, 27 noiembrie 2010

Paine de casa

Am primit cu o anumita ocazie un aparat de facut paine in casa. Hmmm... il mai sterg de praf din cand in cand. Nu numai ca ma nemultumeste timpul destul de mare in care se finalizeaza procesul de fabricatie, dar nu-mi place nici cum arata painea la final. Nu are nici un aspect. Asa ca am revenit la vechea mea reteta, iar paine care rezulta este minunata.
Asa ca pentru o paine facuta intr-o tava mai marisoara (de cozonac) avem nevoie de:
-500 grame faina
-350 ml apa
-1 lingurita sare
-1 cub de taic
-aproximativ o jumatate de pahar de ulei (merge si cu mai putin)
-2 oua (1 pentru uns). Poate fi folosit si un singur ou, care se bate, se amesteca o parte cu aluatul si se pasteaza putin si pentru uns painea pe deasupra.
Pentru maia se incalzeste putin (sa nu fie oparita) cam 150 ml apa, se amesteca cu taicul si cu faina cat sa iasa un aluat moale (nu coca). Se lasa la dospit.
Dupa ce creste maiaua se amesteca cu restul de faina, apa, ulei si ou, pana nu se mai lipeste de mana (daca mai este nevoie, mai puneti putina faina). Cand coca este gata eu o impart in doua parti egale, le modelez in forma de sul si apoi le rasucesc. Se pune painea in tava, se unge cu ulei, se lasa la dospit. Pana sa o bag in cuptor, o ung cu oul ramas, presar mac si gata, e numai buna de pus la copt aproximativ 1 ora.



La final arata asa:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu